STS a explicat unde sunt folosite echipamente Huawei în România

de: Răzvan Băltărețu
08 03. 2019
Huawei Mobile / Facebook

Săptămâna aceasta a fost marcata de inițiativa PNL de-a opri Huawei în drumul spre 5G. Informația a venit prin agenția de știri Reuters și, între timp, au fost demontate unele dintre detalii.

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a corectat unele dintre informațiile publicate de Reuters. Subiectul principal era că PNL vrea să pornească o investigație privind contribuția Huawei la infrastructura critică din România. STS susține că România nu folosește echipamente Huawei în infrastructura critică.

În 2013, Victor Ponta, în calitate de premier al României, a semnat un memorandum împreună cu Huawei. Legat de acel moment, STS a transmis că nu a fost consultat, nu a susținut și nu are nici o implicare în implementarea memorandumului.

Micro-scandalul acesta local, după cele din afară, mai ales din SUA, a pornit cu poziția PNL comunicată săptămâna aceasta. „Avem nevoie să ne protejăm interesele strategice și există multe suspiciuni. Este extrem de urgent să blocăm orice tranzacții publice, contracte, licitații co compania chineză”, a declarat deputatul PNL Pavel Popescu. El e și în comisia pentru tehnologia informației a Camerei Deputaților.

Tot Popescu a amintit de înțelegerea dintre cabinetul condus de Ponta și Huawei, din 2013, de unde și mențiunea făcută de STS. La acea vreme, Ponta a declarat că e vorba despre investiții în cercetare și educație, programe de cercetare și educație, inclusiv în centrul regional din București (deschise de Huawei în 2012 – n.r.).

La nivel global, Huawei a negat în mod repetat intenția de spionaj pentru China. Compania este prezentă pe piața românească din 2003. Niciun mare operator de la noi nu s-a ferit până la această oră de echipamente Huawei.

Tehnologia companiei a fost folosită în egală măsură de către Orange, Vodafone, Telekom și grupul Digi | RCS-RDS. În contextul în care operatorii locali se pregătesc de licitația 5G și au început deja investițiile în infrastructură cu echipamente Huawei, proiectul PNL s-ar putea dovedi destul de costisitor. Asta dacă se va materializa în vreo formă, dat fiind că, deocamdată, e la nivel de discuție și idee.